Solseil

Hva tenker du på når du hører ordet solseil? Det er et begrep som faktisk har flere betydninger. De fleste av oss vil nok tenke på et seil som beskytter oss mot solen. Men, visste du at solseil også er en type fremkomstmiddel for romsondene? De bruker solseilet til å «»seile på solvinden»». Vi skal gi deg et lite innblikk i begge disse måtene å bruke et seil på. Det blir stadig mer populært å bruke større eller mindre seilduker som gir skygge og beskyttelse fra solstrålene. En seilduk er praktisk anvendbar, og de minste dukene kan du ta med deg overalt.

Et solseil gir perfekt skygge over f.eks terrasser, spisegrupper ute, et lekeområde eller i et hjørne utenfor hytta. Et seil er i tillegg vanntett, og beskytter derfor like godt mot regn som mot solstrålene. Seil som er laget med polyeten gir dessuten en avkjølende effekt, som er perfekt til hete sommerdager. Seilene er lette i vekt, og de kan dessuten skjerme for innsyn. De er enkle og feste, og duker i dacron slipper inn lyset på en behagelig og fin måte. Med et seil som solbeskyttelse, så kan du bli beskyttet mot opptil 90 % av UV-strålene. Stadig flere har fått opp øynene for seildukens potensial.

Et solseil som frakter romsondene

Et solseil er også akkurat det som ordet sier, et seil som lar deg seile på solenergi. Solen sender hele tiden ut energier, og solvinder består av ladete partikler, i all hovedsak av høyenergetiske protoner og elektroner. Nordlyset er et fenomen som skyldes solvindene. Solvindens snittfart rundt gjorden er på omtrent 400 km/t, og vinden beskytter oss både mot kosmisk stråling og vind fra andre stjerner enn vår egen sol. Seilet benytter seg både av denne vinden og av et strålingstrykk som sørger for den største fremdriftskraften. Et slikt seil må være veldig stort for å ha noe effekt, og fordelen er at en slipper å tenke på drivstoff.

Solseil brukes like gjerne i rommet som på jorden