Seil og rigg

Før i tiden så var seiling noe vi mennesker gjorde for å overleve. Når vi hadde lært oss å mestre havet, og å bruke vinden som energikilde, så ble verden enda mindre, eller større om du vil. I dag er det for mange en koselig fritidsaktivitet, og for enkelte av oss så er seiling fremdeles blodig alvor, men da i form av regattaer – seilas. Det er mange begreper innenfor seiling, og ikke alle vet forskjellen på seil og rigg. I denne bloggposten får du en rask miniinnføring i hva som er seil og rigg, og dermed kan du brife med dine nye kunnskaper på neste vennetreff.

Det finnes mange typer seil, og det finnes mange typer seilbåter. En rigg er et samlebegrep for alle de delene på en båt som har noe med selve seilingen og gjøre. En rigg deles inn i både løpende og stående rigg, samt seil. Den løpende riggen sørger for at vi kan styre seilene når vi skal seile. Dette inkluderer både tauene vi bruker for å heise seil og de som brukes for å endre seilenes retning i forhold til vinden. Tauene vi bruker for å heise seilene, kalles fall, og det som brukes for å endre retning kalles skot. Heis seil og rigg deg til for et koselig seilas!

Seil og rigg for mange formål

Det finnes som sagt mange ulike seil og rigg. Vi har seil for små enmannsbåter, og vi har større seil for store seilskuter. Riggene kommer på samme måte i ulike formater. Alle har vel sett matrosen som svaier høyt oppe i en mast på de gamle seilskutene? De fleste seil blir i dag laget av syntetiske materialer slik som dacron. Mange seil som brukes på mindre båter har små vinduer som mannskapet kan titte gjennom for bedre sikt. Tidligere ble seilene laget av f.eks. ull og hamp. Det går vandrehistorier om store ullseil fra sagatiden, som var på hele 1000 m2! Seilmakeren lager seilene, et håndverk med lange tradisjoner.

Seil og rigg er uunnværlige når du seiler på havet